Ο υδροβιότοπος

 

      Το Βουρκάρι είναι ένας παράκτιος αλμυρός υγρότοπος, που παρότι δέχεται μεγάλη πίεση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, φιλοξενεί πολλά και σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Βρίσκεται νοτιοανατολικά των Μεγάρων, δίπλα στον Σαρωνικό. Στα νότια του υγροτόπου επεκτείνεται η χερσόνησος της Αγίας Τριάδας (όπου βρίσκεται ο οικισμός μας), στα ανατολικά συνορεύει με τη Σαλαμίνα και στα βορειοανατολικά βρίσκεται ο δίαυλος του νησιού με τα ηπειρωτικά. Πρόκειται για έναν μεγάλο, κλειστό, αβαθή όρμο, του οποίου το βάθος στο μεγαλύτερο τμήμα του δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα. Η μορφολογία της περιοχής με τη χερσόνησο και τα τριγύρω νησιά προστατεύει το Βουρκάρι από τα θαλάσσια ρεύματα, προσφέροντας ιδανική προστασία για τα πουλιά. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Χαρακτηρισμός του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων (ν. Αττικής) ως Περιφερειακού Πάρκου και καθορισμός ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης, καθώς και μέτρων προστασίας και διαχείρισης» κρίνεται ως απολύτως προς την Ελληνική και την Κοινοτική νομοθεσία.

      Το φωτογραφικό μας αρχείο, περιλαμβάνει, εκτός των άλλων και μια λεπτομερή απεικόνιση των δύο μελετών που διεξήχθησαν στον υδροβιότοπο του Βουρκαρίου (έκτασης περίπου 1,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων), από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την  Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι μελέτες αυτές, κατέγραψαν πτηνά, θηλαστικά, ψάρια, ερπετά και φυτά.

{Σημείωση* Οι Αγγλικοί χαρακτήρες στις φωτογραφίες των πτηνών δηλώνουν: με κεφαλαία γράμματα την κύρια δραστηριότητα και με μικρά την δευτερεύουσα.}

κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το σύνολο των δύο μελετών: 156 είδη πτηνών με φωτογραφίες από το διαδίκτυο.

κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε 15 φωτογραφίες πτηνών που έχουν τραβηχτεί στο Βουρκάρι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το σύνολο των Θηλαστικών που έχουν καταγραφεί: 10 είδη (καφέ ετικέτα) – Ερπετών και αμφίβιων: 11 είδη (μαύρη ετικέτα) – Υδρόβιας Πανίδας: 17 είδη (μπλε ετικέτα) με φωτογραφίες από το διαδίκτυο.

κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το σύνολο της χλωρίδας του υδροβιότοπου: 46 είδη με φωτογραφίες από το διαδίκτυο.